Način pripreme
Oprane i na pola presečene patlidžane izdubite, tako što ostavite ivicu od oko 1, 5 cm. Sitno naseckajte crni luk, unutrašnjost plavih patlidžana, a beli luk ispasirajte vrhom noža i zatim i njega sitno naseckajte, kao i papriku.
U zagrejanu masnoću dodajte povrće po etapama, dodajte mleveno meso sa malo vode i pržite da se meso pretvori u mrvice. Kada se meso uprži, dodajte pirinač, paradajz pire, začine i dolijte toplu vodu, kako bi pirinač lagano nabubreo.
Kada voda ispari i nadev bude gotov, njime napunite izdubljene patlidžane. Prethodno ih stavite u pleh sa jednom čašom vode i malo masnoće po želji. Zapecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne budu gotovi.
Pre nego što izvadite patlidžane iz rerne, narendajte preko njih kačkavalj i vratite ih na 5 minuta u rernu, samo da se kačkavalj istopi i zapeče. Ako ne volite koricu od kačkavalja, onda samo sačekajte da se rastopi i sve izvadite iz rerne.