Punjeni patlidžan

TsvetomirTsvetomir
Početnik
21
Punjeni patlidžan
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Kakva dijeta, kada pred vama stoji tanjir sa ukusnim punjenim patlidžanima?"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, srednje veličine
  • luk - 1 velika glavica
  • beli luk - nekoliko čena
  • paprika - 1 komad, može i bez nje
  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - 1 šaka
  • paradajz pire - 1 kašika
  • kurkuma - 1/2 kašičice
  • so - po ukusu
  • čubar
  • peršun
  • biber
  • kačkavalj - 150 g, rendani
* merne jedinice

Način pripreme

Oprane i na pola presečene patlidžane izdubite, tako što ostavite ivicu od oko 1, 5 cm. Sitno naseckajte crni luk, unutrašnjost plavih patlidžana, a beli luk ispasirajte vrhom noža i zatim i njega sitno naseckajte, kao i papriku.

U zagrejanu masnoću dodajte povrće po etapama, dodajte mleveno meso sa malo vode i pržite da se meso pretvori u mrvice. Kada se meso uprži, dodajte pirinač, paradajz pire, začine i dolijte toplu vodu, kako bi pirinač lagano nabubreo.

Kada voda ispari i nadev bude gotov, njime napunite izdubljene patlidžane. Prethodno ih stavite u pleh sa jednom čašom vode i malo masnoće po želji. Zapecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne budu gotovi.

Pre nego što izvadite patlidžane iz rerne, narendajte preko njih kačkavalj i vratite ih na 5 minuta u rernu, samo da se kačkavalj istopi i zapeče. Ako ne volite koricu od kačkavalja, onda samo sačekajte da se rastopi i sve izvadite iz rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: