Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Ćuftice od tikvice i kačkavalja u paradajz sosu

Ćuftice od tikvice i kačkavalja u paradajz sosu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Ćuftice od tikvice i kačkavalja u paradajz sosu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Pripremljene sa toliko ljubavi - razume se se da su fantastično ukusne"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • tikvice - 850 g
  • crni luk - 1 velike glavice
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • kačkavalj - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • peršun - 5 - 6 struka
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • kumin - 1 kašičica
  • hleb - 1 kriška
  • ulje - 60 - 70 ml
  • za paradajz sos
  • paradajz pire - 500 ml
  • belo vino - 80 ml
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • origano - 2 kašičice
  • biber - po ukusu
  • šećer - 1 kašika
  • so
  • za pohovanje
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 2 kašike + posipanje
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • voda - 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Narendajte luk i tikvice, posolite ih sa malo soli i promešajte rukama. Ostavite ih 15-20 minuta da puste vodu i prebacite ih u cediljku. Iscedite dobro uz dobro pritiskanje.

2. Ugrejte masnoću na srednje jakoj vatri i na 10 minuta prodinstajte isceđeno povrće, uz povremeno mešanje. Dodajte sitno izrendani beli luk i biber sa kuminom, a nakon 2-3 minuta skinite sa vatre. Ponovo iscedite smesu od masnoće i tečnosti i ostavite da se ohladi.

3. Naseckajte sito peršun, a kačkavalj narendajte na krupno. Hleb potopite u vodu.

4. U posudi promešajte dinstano povrće, jaje, peršun i kačkavalj i isceđenu krišku hleba. Stavite malo soli, ali pazite da ne presolite, jer je kačkavalj slan.

5. Umutite jaje sa brašnom, praškom za pecivo i vodom dok ne dobijete ne previše retku kašu.

6. Od smese sa tikvicama pravite loptice, uvaljajte ih u kašicu i stavljajte ih u pleh na papir za pečenje. Ako je smesa previše teška za obikovanje, ne brinite se. Prosto ne pritiskajte previše prstime i radite brzo, a čim stavite ćufticu u pleh, možete ga dooblikovati po vašoj želji. Svaku ćufticu pospite sa malo brašna i pecite ih 15 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

7. Za to vreme pripremite sos, tako što zagrejete maslinovo ulje na slaboj vatri u i njemu na kratko propržite dva sitno naseckana čena belog luka. Sipajte paradajz pire i pojačajte vatru. Dodajte so, šećer i začine i kuvajte 7-8 minuta. Sipajte vino i ostavite da se kuva još 10-12 minuta.

8. Poslužite tako što u svaki tanjir na dno stavite nekoliko kašika paradajz sosa, a preko njega položite ćuftice.

Veoma prosto, ali neverovatno ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: