Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mamina pogača za zdravlje

Mamina pogača za zdravlje

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Mamina pogača za zdravlje
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
10
"Jedna ukusna želja za zdravlje - veličanstvena mamina pogača"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 80 g
  • jaja - 2 komada, (jedno žumance za premazivanje)
  • ulje - 50 ml
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 660 g
  • za premazivanje pogače
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašičica
  • ulje - 1 kašičica
  • za premazivanje kora
  • ulje
  • susam - i mešavina semena za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno. U polovini toplog mleka rastvorite kvasac sa šećerom i malo brašna. Ostavite da se kvasac aktivira. Umutite jaje sa kiselim mlekom i ostalim namirnicama. Umesite lepo, glatko testo i ostavite ga na toplom da naraste, pokriveno krpom.

Podelite testo na 3 lopte, po 275 g i jednu od 310 g. Od tri lopte razvucite 3 okrugle kore, premažite 2 uljem i poređajte jednu preko druge. Poslednju ne premazujte.

Nasecite kore na 8 delova, a svaki trougao rasecite po sredini, provucite vrh odozgo na gore kroz prorez kako biste dobili list. U tepsiju, prekrivenu papirom za pečenje, poređajte listove, tako što oštre krajeve podvijete ispod.

Od lopte za centar odvojite mali deo, od koga ćete napraviti rešetku, rolerom za testo. Po želji možete da dodate pužiće za bolji izgled pogače, od male kore, premazane uljem i umotane u rolat, koji zatim nasečete da dobijete male pužiće.

Ostavite pogaču da naraste na toplom, premažite je umućenim žumancem, pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: