Način pripreme
Izmrvite kvasac u mlakoj vodi sa 1 kašičicom šećera i 2 kašike brašna, promešajte i ostavite da se aktivira u da napravi kapu od pene. Sipajte ga u brašno, dodajte jaja, a jedno žumance odvojite za premazivanje, zatim dodajte ulje, toplo sveže mleko, so i umesite meko testo.
Pokrijte folijom i ostavite na 1 sat na toplom mestu da naraste. Odvojite malu lopticu veličine jabuke za ukras, jednu malo veću od pomorandže, a preostalo testo podelite na 3 jednake lopte i jednu malo veću.
Tri lopte razvucite na okrugle kore preko papira za pečenje prečnika malo manjeg od tepsije 34-35 cm. Poređajte ih jednu preko druge, tako što svaku premažete uljem osim poslednje.
Kore nasecite na 4 jednaka dela, a onda svaki na još 3 – ukupno 12 delova. Uzmite vrh iz centra i ubacite ga ispod, zavrtite i izvucite. veliku loptu podelite ponovo na 3 dela, razvucite 3 kore prečnika 26 cm, nasecite ih na 12 trouglova.
U sredini svakog dela napravite prorez i vrh trougla probacite odozdo na gore. Prebacite preko širokog dela i poređajte u tepsiju između svakog zraka prvih kora, koje ste poređali po obodu tepsije. Loptu veličine pomorandže napravite u oblik đevreka i postavite je u sredinu.
Loptu veličine jabuke razvucite i od nje isecite 3 kruga čašicom, poređajte ih jedan preko drugog, premažite ih uljem prilikom ređanja i lagano ih uštinite i pritisnite drvenim štapićem za ražnjić, uvrtite ih, uštinite ih i pritisnite ponovo, da formirate cvetove. Napravite 3 lista. Cvećem zatvorite otvor u sredini.
Pritisnite zrake po krajevima drvenim štapićem za ražnjić, premažite sve umućenim žumancem i sa malo ulja i mleka i pospite semenom maka i susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotovo, izvadite pogaču i premažite je maslacem.