Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača za vikend

Pogača za vikend

Pogača za vikend
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Odmorićete se, ali nakon što zamesite i ispečete pogaču"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml, toplo
  • kvasac - 30 g
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 3 kašike
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 1 kg
  • susam
  • mak
  • maslac - 100 g, istopljen, za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se kvasac rastvori zajedno sa šećerom u delu toplog svežeg mleka. Nakon što naraste dodaje se brašno zajedno s uljem, ostatak svežeg mleka, so, jaja, dok se jedno žumance odvoji za mazanje pogače odozgo.

Zamesi se srednje meko testo i ostavi se da udvostruči obim pokriveno folijom. Podeli se na tri lopte. Svake se razvije u okruglu koru i namaže maslacem. Naređaju se kore jedna na drugu, dok se poslednja ne maže.

Nožem se iseče 16 trouglova. Dobijeni trouglovi se lepe dva po dva, stavljajući jedan na drugi i uvijaju se u jednu stranu. Ostavi se pogača da odstiji 20 minuta.

Namaže se umućenim žumancem s jednom kašikom ulja, posipaju se semenke. Pečemo u umerenoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotovo. Izvadi se i maže sa malo maslaca da bi korica bila mekana, posle se iskida i servira na trpezi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: