Način pripreme
Za nadev: U ulju prodinstajte sitno naseckani crni luk, dodajte narendani krompir, naseckani peršun, posolite i dodajte biber. Prodinstajte za kratko, skinite sa vatre, dodajte jaje, promešajte i ohladite.
Istopljeni maslac, ulje, belance, sveže mleko, 4 šolje brašna, so i prašak za pecivo sipajte u duboku posudu. Umesite srednje meko testo, koje se ne lepi za prste. Ostavite testo oko 20 minuta u frižider.
Izvadite testo i podelite ga na loptice veličine oraha. Svaku lopticu umesite pažljivo i ređajte ih u nauljeni pleh na rastojanju jednu od druge i ostavite ih 10 minuta da odmore.
Svaku lopticu razvucite oklagijom na veličinu tacne od šoljice za čaj. U sredinu stavite malo prethodno pripremljenog nadeva, poklopite nadev i uz pomoć viljuške spojite krajeve da dobijete pirošku.
Poređajte piroške u pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih umućenim žumancem sa malo ulja i pospite ih semenom maka.
Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190-200 stepeni oko 20-30 minuta, dok ne porumene.