Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarmice od lipe s piletinom i pečurkama

Sarmice od lipe s piletinom i pečurkama

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895253
Sarmice od lipe s piletinom i pečurkama
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 4
11/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
35
"Možda ste probali svakakve sarme - ali toliko aromatične koliko naše od lipe, do sad niste okusili"

Potrebni sastojci

  • listovi od lipe - 30 - 40 komada, mladi
  • pileći file - 500 g
  • pečurke - 200 g
  • pirinač - 200 g
  • luk - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz pire - 2 kašike
  • biber - 2 prstohvata
  • čubar - 2 prstohvata
  • mirođija - 3 - 4 struka
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Biraju se mladi listovi lipe, koji su najlepši u izdancima oko stabla drveta. Uzimaju se drugi i treći list koji su tanki i široki.

Luk i šargarepa se iseku na kockice i zaprže zajedno u zagrejanom ulju. Dodaje se pirinač, prethodno opran i oceđen, nakon toga i pečurke iseckane na sitno, kojima se pre toga oljušti kožica. Meso se takođe usitni nožem i dodaje, nakon čega se promeša.

Paradajz pire se razredi s jednom čašom vode i prelije se kad pirinač postane prozračan. Dodaju se začini i kuva se oko 15 minuta dok se ne upije voda.

Odvojeno u posudi na šporetu se stavi oko litar vode da provri s prstohvatom soli. Sklanja se sa vatre i listovi lipe se blanširaju veoma kratko, tako što se potapaju u vrelu vodu. Odmah se izvade u drugu posudu s hladnom vodom, jer veoma brzo omekšaju, nakon čega se procede.

Zavijaju s sarmice s gotovim nadevom i poređaju se u plitku široku šerpu. Odozgo se pritisnu s tanjirom i preliju se jednom šoljom vode. Stavljaju se na šporet i kuvaju oko 15 minuta.

Kiselo mleko začinjeno mirođijom veoma dobro osvežava zelene sarmice od lipe. Ako vam se sviđa izgnječite i jedan čen belog luka, ide uz njih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: