Način pripreme
Biraju se mladi listovi lipe, koji su najlepši u izdancima oko stabla drveta. Uzimaju se drugi i treći list koji su tanki i široki.
Luk i šargarepa se iseku na kockice i zaprže zajedno u zagrejanom ulju. Dodaje se pirinač, prethodno opran i oceđen, nakon toga i pečurke iseckane na sitno, kojima se pre toga oljušti kožica. Meso se takođe usitni nožem i dodaje, nakon čega se promeša.
Paradajz pire se razredi s jednom čašom vode i prelije se kad pirinač postane prozračan. Dodaju se začini i kuva se oko 15 minuta dok se ne upije voda.
Odvojeno u posudi na šporetu se stavi oko litar vode da provri s prstohvatom soli. Sklanja se sa vatre i listovi lipe se blanširaju veoma kratko, tako što se potapaju u vrelu vodu. Odmah se izvade u drugu posudu s hladnom vodom, jer veoma brzo omekšaju, nakon čega se procede.
Zavijaju s sarmice s gotovim nadevom i poređaju se u plitku široku šerpu. Odozgo se pritisnu s tanjirom i preliju se jednom šoljom vode. Stavljaju se na šporet i kuvaju oko 15 minuta.
Kiselo mleko začinjeno mirođijom veoma dobro osvežava zelene sarmice od lipe. Ako vam se sviđa izgnječite i jedan čen belog luka, ide uz njih.