Način pripreme
Stavite pirinač i 3 šolje vode u šerpu da zavri. Kada pirinač primi tečnost, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U tiganj stavite ulje i upržite očišćen i sitno naseckan mladi luk, dodajte mleveno meso i pržite do zlatne boje. Skinite sa vatre, dodajte pirinač, iseckani peršun i posolite. Dodajte biber i majčinu dušicu. Dobro promešajte.
Operite i očistite od drški listove zelja. Napravite sarme, tako što u list stavite po jednu kašiku nadeva od mesa u jedan kraj, preklopite strane i umotajte rolat.
Tako napravljene sarme poređajte u pleh u jednom redu i prelijte toplom vodom, da ih skoro pokrijete. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
U posudi umutite kiselo mleko i jaje, posolite i dodajte biber i uz neprestano mešanje dodajte bujon koji je nastao prilikom pečenja sarmi u plehu. Ovim sosom prelijte sarme i vratite ih u rernu na još 5 minuta.
Poslužite sa naseckanim peršunom i kašikom kiselog mleka.