Način pripreme
Tikvice operite, očistite i narendajte na krupno. Stavite ih u cediljku iznad posude, posolite ih i promešajte. Pokrijte ih folijom i ostavite ih preko noći da se dobro ocede na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, tikvice stavite u posudu, dodajte krupno narendani sir Halumi, usitnjeni mladi luk, mirođiju, nanu, mentu, malo soli i sveže mleveni biber. Dobro promešajte. Dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo i prezle.
Promešajte sve i ako je smesa previše vlažna, dodajte još malo prezli. Smesa treba da bude vlažna, ali i elastična, da ne bude u mrvicama, kako se ćuftice ne bi raspadale tokom prženja.
Kašikom za sladoled ili običnom kašikom stavljajte ćuftice u masnoću da se prže do lepe zlatne boje. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocede od masnoće. Poslužite ih uz mlečni sos.
Probajte da pronađete i iskoristite originalni sir Halumi. Kod prženja, on se istopi i ne primećuje se u ćuftici.
Halumi je tradicionalni sir sa Kipra. Najčešće se pravi od kozjeg ili ovčjeg mleka, ponekad se dodajte kravlje, ali veoma retko. U osnovi je to veoma tvrdi kozji sir.
Kada ga konzumirate bez termičke obrade, ukus mu nije ništa naročito, ali kada ga ugrejete, ispržite ili ispečete, postaje neverovatno ukusan, mekan i sa svojim neponovljivim mirisom i ukusom nećete ga pomešati.
Možete ga pripremati na gril tiganju, peći u rerni ili pržiti u maslinovom ulju. Služi se kao predjelo, ali i uz voće.