Način pripreme
Sat vremena pre spremanja potopite smeđi pirinač. Ocedite ga i spremite ga tako što ga stavite u bujon da se kuva (400 - 440 ml od ukupne količine, tako da imate i malo za pečenje) ili u vodu, a odnos pirinča i tečnosti treba da bude 1:4 i da se kuva oko 40 minuta. Smeđi pirinač bud tvrđi kada je gotov.
Operite i isecite gornje delove tikvica. Kašičicom izdubite unutrašnjost, pa je sitno iseckajte. Paradajz iseckajte na sitne kockice, a čen belog luka veoma sitno.
U posudi pomešajte unutrašnjost tikvica, dodajte iseckan paradajz, beli luk i smeđi pirinač. Dodajte i skamorca sir iseckan na kockice ili kačkavalj. Pomešajte sa balzamiko sirćetom i seckanom mirođijom. Posolite ako je neophono.
Tikvice napunite nadevom i poklopite isečenim poklopcima. U odgovarajuću tepsiju, premazanu maslinovim uljem, isipajte preostali nadev i preko poređajte punjene tikvice. U posudu sipajte i preostali bujon od povrća.
Ispecite jelo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 . 50 minuta, pa na kraju pečenja sklonite poklopce tikvicama i stavite male komade skamorca sira ili kačkavalja i pecite još 10 minuta.