Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Tikvice iz rerne»Tikvice punjene smeđim pirinčem i povrćem

Tikvice punjene smeđim pirinčem i povrćem

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Tikvice punjene smeđim pirinčem i povrćem
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
3
"Očaravajuće iskušenje kome nećete odoleti"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada, okrugle
  • paradajz - 1 komad
  • smeđi pirinač - 120 g, integralni
  • bujon - 550 ml, od povrća ili voda
  • beli luk - 1 čen
  • balzamiko sirće - 1 kašičica
  • mirođija - 2 kašike, iseckana
  • biber - po želji
  • so - po želji
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • skamorca - 150 g ili kačkavalj
* merne jedinice

Način pripreme

Sat vremena pre spremanja potopite smeđi pirinač. Ocedite ga i spremite ga tako što ga stavite u bujon da se kuva (400 - 440 ml od ukupne količine, tako da imate i malo za pečenje) ili u vodu, a odnos pirinča i tečnosti treba da bude 1:4 i da se kuva oko 40 minuta. Smeđi pirinač bud tvrđi kada je gotov.

Operite i isecite gornje delove tikvica. Kašičicom izdubite unutrašnjost, pa je sitno iseckajte. Paradajz iseckajte na sitne kockice, a čen belog luka veoma sitno.

U posudi pomešajte unutrašnjost tikvica, dodajte iseckan paradajz, beli luk i smeđi pirinač. Dodajte i skamorca sir iseckan na kockice ili kačkavalj. Pomešajte sa balzamiko sirćetom i seckanom mirođijom. Posolite ako je neophono.

Tikvice napunite nadevom i poklopite isečenim poklopcima. U odgovarajuću tepsiju, premazanu maslinovim uljem, isipajte preostali nadev i preko poređajte punjene tikvice. U posudu sipajte i preostali bujon od povrća.

Ispecite jelo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 . 50 minuta, pa na kraju pečenja sklonite poklopce tikvicama i stavite male komade skamorca sira ili kačkavalja i pecite još 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: