Način pripreme
Jaja se skuvaju u vodi 7-8 minuta, ohlade se, oljušte se i iseku na polovine. Odvoje se pažljivo belanca od žumanca, belanca se stave u posudu i preliju se sokom iz 1 teglice fermentisane cvekle (sok, toliko da se prekrije dobro). Ostave se bar pola sata da se mariniraju u njemu i da dobiju crvenkasto-ljubičastu boju.
Dobro oprani, ali neoljušteni sveži krompir i šargarepa se skuvaju celi dok ne budu gotovi, ostave se da se ohlade i oljušte se i iseku na kockice. Pomešaju se u velikoj posudi, doda im se dobro opran i oceđen od vode zamrznut grašak, kapar, oljuštena i na kockice iseckana tikvica, isečene na krugove odmrznute rolne od rakova.
Za dresing umutite ceđeno mleko, domaći majonez, so i biber po ukuu i sveže ceđen limunov sok. Pomešajte s ostali sastojcima i dobro promešajte, da se začini.
Dobro je da se salata ostavi na hladnom da odstoji bar pola sata, pre nego što se servira.
U četiri visoke koktel čaše (ili one za sladoled) nakidajte na krupno listove od bejbi zelene salate, dodajte salatu i ukrasite lisovima zelene salate i štapićima krabe isečenim na tračice.
Tačno pre serviranja sklopite marinirana belanca s njihovim žumancima i stavite po dve polovine u svaku čašu. Ukrasite dodatno listovima mirođije ili peršuna.
Servirajte kao predjelo ili salatu s dobro ohlađenim pićem (votka, uzo i rakija su dobra kombinacija).