Način pripreme
Kod obrade povrća treba ispoštovati sve higijenske uslove, koji se tiču pripreme hrane za decu, da bi se sačuvale hranljive vrednosti proizvoda u najvećem mogućem stepenu.
Zbog toga, sve vrste povrća prethodno oprati oblino vodom, očistiti ih, oljuštiti i ponovo oprati.
Za bujon pripremiti posudu sa poklopcem, u koji naliti vodu, i, nakon što zavri, posoliti je. Dodati gore navedeno povrće, nasečeno na krupne komade. Nakon što se povrće skuva, procediti vruć bujon, a povrće ostaviti da se ohladi.*
Za supu prethodno naseći povrće na sitne kockice, a paradajz narendati. Dodati masnoću, pasiran luk iz bujona, i šargarepu.
Nakon što se skuvaju, dodati paprike i krompir. Supu ostaviti da vri na tihoj vatri. Nakon toga staviti paradajz, zajedno sa prosom i fidom.
Od kiselog mleka i žumanca pripremiti zapršku, pa u nju dodati deo bujona iz supe.
Razređenu zapršku sipati u sups, prethodno sklonjenu sa vatre.
Na kraju dodati maslac i sitno naseckan peršun.*
* Kod pripreme dečijih supa za decu uzrasta do 5 godina, ne praviti zaprške, već proizvode dinstati u masnoći i vodi. Ne preporučuju se začini, kao što su biber, list žalfije ili piment.
* Skuvano i ohlađeno povrće iz bujona pasirati i pripremiti pire od povrća, razrediti ga kiselim mlekom ili delom bujona.
* Ako Vaša deca ne vole listove peršuna, skuvajte ga sa drškama i nakon toga odstranite.
* Izbegavati zaprške sa belancem, u pripremi hrane za decu uzrasta do 3 godina, zbog alergija na njega.