Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Krompir čorba»Supa od krompira za mališane

Supa od krompira za mališane

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301523k
Supa od krompira za mališane
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Nije tačno da deca ne vole supe. Ona jednostavno vole ukusne supe, kao što je ova ovde"

Potrebni sastojci

  • krompir - 500 g svežeg
  • šargarepa - 1 kom.
  • paprika - 1/2 kom. crvene
  • paprika - 1/2 kom. žute
  • paradajz - 1 kom. /srednje veličine, najbolje je da bude roze/
  • proso - 50 g
  • fida - 30 g
  • maslac - 60 g
  • peršun - 3 struka svežeg
  • ulje - 3 kašike
  • žumance - 1 kom.
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • za povrtni bujon
  • voda - 1 l mineralne /izvorne/
  • paprika - 1/2 kom. crvene
  • paprika - 1/2 kom. žute
  • luk - 1 glavica
  • paškanat - 1 kom.
  • peršun - vezica sa korenima i drškama
  • majčina dušica - 3 struka svežeg
* merne jedinice

Način pripreme

Kod obrade povrća treba ispoštovati sve higijenske uslove, koji se tiču pripreme hrane za decu, da bi se sačuvale hranljive vrednosti proizvoda u najvećem mogućem stepenu.

Zbog toga, sve vrste povrća prethodno oprati oblino vodom, očistiti ih, oljuštiti i ponovo oprati.

Za bujon pripremiti posudu sa poklopcem, u koji naliti vodu, i, nakon što zavri, posoliti je. Dodati gore navedeno povrće, nasečeno na krupne komade. Nakon što se povrće skuva, procediti vruć bujon, a povrće ostaviti da se ohladi.*

Za supu prethodno naseći povrće na sitne kockice, a paradajz narendati. Dodati masnoću, pasiran luk iz bujona, i šargarepu.

Nakon što se skuvaju, dodati paprike i krompir. Supu ostaviti da vri na tihoj vatri. Nakon toga staviti paradajz, zajedno sa prosom i fidom.

Od kiselog mleka i žumanca pripremiti zapršku, pa u nju dodati deo bujona iz supe.

Razređenu zapršku sipati u sups, prethodno sklonjenu sa vatre.

Na kraju dodati maslac i sitno naseckan peršun.*

* Kod pripreme dečijih supa za decu uzrasta do 5 godina, ne praviti zaprške, već proizvode dinstati u masnoći i vodi. Ne preporučuju se začini, kao što su biber, list žalfije ili piment.

* Skuvano i ohlađeno povrće iz bujona pasirati i pripremiti pire od povrća, razrediti ga kiselim mlekom ili delom bujona.

* Ako Vaša deca ne vole listove peršuna, skuvajte ga sa drškama i nakon toga odstranite.

* Izbegavati zaprške sa belancem, u pripremi hrane za decu uzrasta do 3 godina, zbog alergija na njega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: