Pogača Blaga vest

Pogača Blaga vest
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Kad dobijete najradosniju vest, red je da je obeležite kako dolikuje"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 100 ml, mlaka
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 120 g
  • ulje - ili mast, 50 ml
  • jaja - 3 komada, bez jednog žumanca
  • vanila
  • so - prstohvat
  • brašno - 600 - 700 g
  • ratluk
  • čokolada - mrvice
  • eurokrem
  • susam - za posipanje
  • šećerni sirup - za premazivanje
  • biber - dva zrna za pogaču
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrvimo u mlaku vodu sa 1 supenom kašikom šećera i promešamo kašikom, ostavljamo da nadođe. U posudi se umute jaja sa šećerom na penu, jedno žumance se odvaja za premazivanje. Sipa se u sredinu brašna, dodaje se vanila, sveže mleko i polovina ulja.

Zamesi se testo, sa poreostalim uljem ili mašću se namažu ruke i mesimo testo dok ne upije masnoću. Ostavljamo na toplom 40 minuta da nadođe. Od testa se odvaja loptica veličine jabuke.

Razvučemo i kalupima izrežemo srca, cvetiće, listiće, dva duga fitilja se uviju i oblikuje se venac za pogaču, da se stavi odozgo. Sa lopticom testa se obikuje fitilj, pravi se uže i oblikuje jedna ptičica. Zabodu se dva zrna bibera, da izgledaju kao oči, napravimo i rep. Velika lopta se podeli na još dva dela.

Jedan deo se razvije na okruglu koru i nju se stavljaju čokoladne mrvice, uvija se u dug fitilj, rukama se produžava i uvija u oblik puža, za sredinu pogače. Drugi deo se podeli na 12 delova, svaki se spljeska i u sredinu se stavlja 1 kašičicaeurokrema, a na pola se stavlja komad ratluka. Oblikuju se loptice veličine mandarine i ređaju oko puža.

Ostavljamo da odstoju 20 minuta na toplom. U posebnoj posudi umutimo žumance sa 1 supenom kašikom mleka i 1 supenom kašikom ulja, četkom namažemo pogaču i posipamo susamom. Rukama lepimosrca, listiće i cvetiće, a odozgo ispleteni venac. Oblikuje se preko papira za pečenje i prebacuje u pleh, sa strane stavljamo i ptičicu namazanu žumancem.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu boju. Vadimo i namažemo pripremljenim šećernim sirupom od malo vode i šećera. Prebacujemo na poslužavnik i pričica se stavlja preko pogače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: