Način pripreme
Kvasac izmrvimo u mlaku vodu sa 1 supenom kašikom šećera i promešamo kašikom, ostavljamo da nadođe. U posudi se umute jaja sa šećerom na penu, jedno žumance se odvaja za premazivanje. Sipa se u sredinu brašna, dodaje se vanila, sveže mleko i polovina ulja.
Zamesi se testo, sa poreostalim uljem ili mašću se namažu ruke i mesimo testo dok ne upije masnoću. Ostavljamo na toplom 40 minuta da nadođe. Od testa se odvaja loptica veličine jabuke.
Razvučemo i kalupima izrežemo srca, cvetiće, listiće, dva duga fitilja se uviju i oblikuje se venac za pogaču, da se stavi odozgo. Sa lopticom testa se obikuje fitilj, pravi se uže i oblikuje jedna ptičica. Zabodu se dva zrna bibera, da izgledaju kao oči, napravimo i rep. Velika lopta se podeli na još dva dela.
Jedan deo se razvije na okruglu koru i nju se stavljaju čokoladne mrvice, uvija se u dug fitilj, rukama se produžava i uvija u oblik puža, za sredinu pogače. Drugi deo se podeli na 12 delova, svaki se spljeska i u sredinu se stavlja 1 kašičicaeurokrema, a na pola se stavlja komad ratluka. Oblikuju se loptice veličine mandarine i ređaju oko puža.
Ostavljamo da odstoju 20 minuta na toplom. U posebnoj posudi umutimo žumance sa 1 supenom kašikom mleka i 1 supenom kašikom ulja, četkom namažemo pogaču i posipamo susamom. Rukama lepimosrca, listiće i cvetiće, a odozgo ispleteni venac. Oblikuje se preko papira za pečenje i prebacuje u pleh, sa strane stavljamo i ptičicu namazanu žumancem.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu boju. Vadimo i namažemo pripremljenim šećernim sirupom od malo vode i šećera. Prebacujemo na poslužavnik i pričica se stavlja preko pogače.