Način pripreme
Operite patlidžane i osušite ih. Ispecite ih na roštilju, nemojte skidati drške, da vam bude lakše da ga okrećete. U mom slučaju sam ih ispekla na keramičkoj ploči na elekrtičnom šporetu - bude dosta brzo.
Ostavite ih sa strane da se ohlade i nakon toga ih oljuštite. Stavite ih u đevđir da se ocede od viška soka. Za to vreme sitno iseckajte crveni luk i čenove belog luka, a jedan paradajz oljuštite i isecite na mnogo sitne komade.
Kad se patlidžani ocede, sitno ih isecite i stavite u posudu. U njih dodajte žumance, lagano sipajte maslinovo ulje i neprestano mešajte viljuškom.
Nakon toga stavite sitno iseckan luk, paradajz, so i biber po ukusu. Po želji dodajte i sitno iseckanu svežu ili pečenu ljutu crvenu papriku, da bi ukus bio pikantniji.
Ostavite u frižideru, pokrijte posudu poklopcem ili folijom. Nakon 2-3 sata je gotova za konzumiranje.
Prilikom serviranja koristite kalupe (ja sam koristila plastične čaše) da biste oblikovali salatu na tanjirima, ukrasite kriškama roze paradajza i listićima peršuna.
Prijatno!