Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Kokos torta»Torta Rafaelo po originalnom receptu

Torta Rafaelo po originalnom receptu

teodorateodora
Početnik
1223
Torta Rafaelo po originalnom receptu3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
14
"Svaka torta traži majstora - da je jede može svako"

Potrebni sastojci

  • za 4 kore
  • belanca - 10 komada
  • kristal šećer - 300 g
  • kokosovo brašno - 150 g, punomasno
  • brašno - 50 g
  • za preliv kora
  • pina kolada - 40 ml, kokos
  • sveže mleko - 40 ml
  • krem od maslaca za nadev
  • kravlji maslac - 250 g temperiran /82%/
  • kondenzovano mleko - 400 g, zaslađeno
  • kokosovo brašno - 135 g, zapečeno i ohlađeno, punomasno
  • bela čokolada - 100 g izrendana ili rastopljena
  • fil od pavlake za mazanje
  • pavlaka - slatka, 100 g
  • kristal šećer - 20 g
  • za posipanje
  • kokosovo brašno - 100 g, punomasno
  • za rafaelo kuglice
  • voda - 60 ml
  • kravlji maslac - 75 g /82%/
  • mleko u prahu - 125 g
  • kokos - 90 g, beo punomasan
  • vanila - 2 komada
  • kristal šećer - 90 g
  • pečeni lešnici - 16 komada (za nadev)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Priprema kora:

a) umutite belanca na čvrst sneg sa kristal šećerom, dodat u procesu mućenja.

b) dodajte u delovima prosejano brašno, pomešano sa kokosom - pažljivo mešajte spatulom laganim pokretima odozdo nagore.

v) razvucite smesu na četiri kore preko papira za pečenje uz pomoć kalupa (poželjno je da se odseče parče papira za pečenje i da se nacrta krug na njemu i da podelite testo na 4 dela - jedan deo da razvijete od sredine do krajau kruga, da izađe malo više nego što je nacrtano, i pazite da svuda ravnomerno razvučete, zato što ako je po krajevima tanko, polomiće se: tako uradite sa svakom korom i ako je moguće da se sve ispeku zajedno.

g) pecite na 150-160 stpeni 18-20 minuta (kod mene je 15 minuta - 160 stepeni za 10 minuta i 180 stepeni 5 minuta) Proverite da li su gotove tako što pipnete rukom, treba da budu elastične. Izvadite i odlepite od papira, dok su još tople - ostavite da se ohlade i isecite obručem u kome ćete ređati tortu.

2. Priprema krema:

a) umutite mekani maslac dok ne poveli - dodajte u delovima kondenzovano mleko u procesu mućenja.

b) dodajte kokos i rastopljenu belu čokoladu - podleite na tri dela

3. Oblikujte osnovu:

a) prelijte i spojite kore kremom u opstoj osnovu, jednu stavite sa licem nagore, a ostane sa osnovom nagore (dno)

b) ostavite da se ohladi

4. Pripremite rafaelo kuglice:

a) pomešajte vodu, maslac i šećer, kuvajte dok se ne zgusne i dodajte lagano, dok je još vrelo u mleko u prahu, mešajte žicom.

b) procedite i dodajte 2/3 kokosa (60g) i vanilu - mešajte dok se ne dobije homogena semsa i ostavite da se ohladi (testo postaje gusto i nema potrebe da e precedi);

v) oblikujte lopticepo 10 g svaka i stavite po jedan lešnik:

g) potopite ih u preostali kokos i ostavite da se ohlade.

5. Pripremite krem od pavlake - pomešajte pavlaku i šećer i mutite dok se ne dobije srednje tvrd krem.

6. Oblikujte tortu:

a) oslobodite od obruča - poravnaje odozgo i sa strane kremom od pavlake;

b) celu je oblepite kokosom - markirjate 14 delova

b) svako parče ukrasite sa po jednom rafaelo kuglicom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: