Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava Sarajlija

Baklava Sarajlija

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Baklava Sarajlija
Fotografije: Maria Simova
10 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
15
"Sočne, majstorski napravljene i veoma mirisne - sa ovakvim sarajlijkama bismo želeli da počnemo svki dan"

Potrebni sastojci

  • razvijene kore - 2 pakovanja, fine
  • kravlji maslac - 250 g
  • orasi - 200 g, mleveni
  • za sirup
  • šećer - 1 kg
  • voda - 1 litar
  • limun - 1 komad, kora
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa sirupom, pomešajte sve sastojke i kad provri, kuvajte 10 minuta i ostavite da se ohladi.

Rasporedite kore na dva paketa jedan preko drugog.

Uz pomoć tanke oklagije počnite da uvijate saralije od široke strane kora. Uz pomoć četke namažite prvu koru rastopljenim maslacem, pospite orasima i uvijte oklagijom u ne mnogo stegnat rolat.

Namažitendrugu koru maslace, uvijte i nju preko prve. Rukama spojite dva kraja u rolat, klizajući ih ka sredini oklagije i sklonite saralije ponovo klizajući ih od jednog kraja oklgije. Tako uradite sa svim korama 2x2.

Poređajte oblikovane saralije u odgovarajući namazan pleh i odozgo ih namažite preostalim maslacem. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stpeni, dok ne dobiju boju po vašoj želji

Ispečenu baklavu isecite na manje komade i ostavite da se potpuno ohladi.

Hladnu baklavu ravnomerno prelijte hladnim sirupom uz pomoć kutlače.

Uvijte baklavu u aluminijumsku foliju i nako 12 sati je gotova za serviranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: