Način pripreme
U veliku posudu prosejte brašno sa solju. Napravite udubljenje i sipajte šećer, kvasac i maslinovo ulje. Zamesite meko i elastično testo, sipajte po malo vode i mešajte kašikom. Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna. Stavite gotovo testo u posudu i pokrijte ga. Ostavite da nadođe oko 30-40 moinuta ili dok se ne udvostruči.
Dok testo nadolazi pripremite nadev.
U posudu sipajte mleveno meso. Posebno očistite luk i beli luk i iseckajte ih sitno u blenderu. Dodajte peršun, paprike očišćene od semenki i ponovo iseckajte u blenderu.
Ugrejte maslinovo ulje u tiganju i pržite povrće i mleveno meso. Dodajte sve začine i promešajte. Kuvajte oko 10 minuta ili dok mleveno meso ne promeni boju.
Izmrvite sir i izrendajte kačkavalj. Pomešajte ih.
Iseckajte nadošlo testo na 12 jednakih lopti. Uzmite jednu loptu i razvucite na tanku elipsu preko brašnom posute radne površine. Očistite je od viška brašna i prebacite u pleh, obložen papirom za pečenje.
Namažite paradajz pireom pomešanim sa maslinovim uljem. Stavite od nadeva sa mlevenim mesom ili sirevima, sačuvajte ivice elipse prazne. Okrenite prazne ivice ka unutra, ka nadevu. Učvrstite krajeve elipse tako da izgledaju kao čamac, i u isto vreme nadev ostaje unutra.
Oblikujte sve pidee sa nadevom po izboru. Preko pidea sa mlevenim mesom možete posuti grozdasti ruj.
Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Pre nego što budu gotovi, stavite na koje želite po jedno jaje i pecite dok ne bude gotovo. Na kraju pospite sitno iseckanim mladim lukom.