Način pripreme
Sitno iseckamo luk i beli luk. Propržimo ih sa 20 ml ulja u dubokoj šerpi 2 minutice.
Sada dodajemo mleveno meso i propržimo na još nekoliko minuta. U njega još dodajemo kukuruz i pasulj, začinjavamo solju, crnim biberom i alevom paprikom.
Zalivamo sos paradajzom i kuvamo nekoliko minutica na tihoj vatri. Skidamo sa ringle.
Pravimo bešamel, tako što istopimo maslac u maloj šerpi i u njega dodajemo brašno. Mešamo dok se u potpunosti ne istopi i tada zalivamo svežim mlekom.
Neprestano mešamo zato što brzo gori. Čim se zgusti skidamo sa ringle i začinjavamo solju, crnim biberom i limunovim sokom. U njega dodajemo 150 grama izrendanog ementala. Mešamo dok se ne istopi.
Sada pravimo tortilje. U dubokoj posudi pomešamo sve sastojke koji su potrebne za testo. Umesimo jedno blago tvrdo testo. Pokrivamo ga folijom i ostavljamo da se odmori na 15 minuta.
Nakon toga ponovo blago mesimo i delimo na 6 jednakih delova. Od svakog dela razvijamo male tortilje pomoću oklagije.
U zagrejanom tiganju sa malo masnoće zapečemo svaku tortilju po minuticu sa svake strane. U sredinu svake od njih stavljamo delo smese mlevenog mesa. Uvijamo i ređamo u tepsiju. Na uvijene tortilje stavljamo sos od sira. Po njemu pak posipamo 50 grama izrendanog ementala.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C otprilike 20 minuta. Neka vam je slatko sa ovom ukusnom Enčiladom.
Meksičke Enčilade sa mlevenim mesom i sirom su veoma ukusne!