Pogača leto

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Pogača leto
Fotografije: Tanya Levenova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Skoro da možete da osetite kako greje sa stola"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 kašičice
  • ulje - 50 ml
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • brašno - oko 800 g
  • sveži kvasac - 40 g
  • maslac - 60 g
  • griz - ili kukuruzno brašno (1 šaka za pripremanje rolata)
* merne jedinice

Način pripreme

U toplo sveže mleko izmrvite kvasac, dodajte po jednu kašičicu šećera i brašna, promešajte i ostavite oko 10 minuta da se aktivira.

Nakon toga u smesu dodajte umućena jaja, ulje, kiselo mleko i so i promešajte. U tu smesu dodajte prosejano brašno i umesite meko testo, umotajte ga u providnu foliju i ostavite ga 30 minuta na toplom mestu.

Naraslo testo podelite na dva jednaka dela. Prvi deo podelite na 4 jednaka dela i napravite lopte. Lopte razvijte u 4 kore i poređajte ih jednu preko druge, a između ih premažite tankim slojem mekog maslaca, gornju koru ne premazujte. Ove kore razvijte ponovo u jednu veliku koru, koju zatim nasecite na 16 jednakih trouglova (kao za kiflice).

Svaki trougao zasecite u sredini i kroz taj prorez 2 puta provucite vrh trougla (biće kao umotano), umotajte trougao kao kiflicu i poređajte ih u krug u tepsiju, koju ste prethodno premazali mekim maslacem. Tepsija treba a je prečnika oko 30 cm.

Od druge polovine testa odvojite 1/4 i od nje napravite loptu - ona će biti u sredini pogače.

Preostalo testo razvucite u pravougaonu koru, premažite je mekim maslacem i umotajte u rolat. Pospite rolat grizom ili kukuruznim brašnom i uvaljajte ga da se griz ili brašno prilepe.

Rolat stavite u krug pored kiflica. Makazama pod uglom zasecite na nekoliko mesta rolat, ali ne do kraja, i zasečena mesta oblikujte kao listove. Loptu od testa koju ste odvojili premažite umućenim belancem i pospite je semenima, pa je postavite u sredinu tepsije.

Premažite umućenim žumancem sa 1 kašikom svežeg mleka samo kiflice u pogači i ostavite je da naraste oko pola sata.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, a kada dobije boju, stavite preko nje aluminijumsku foliju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: