Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa nanom i kurkumom

Pogača sa nanom i kurkumom

Paulina StoyanovaPaulina Stoyanova
Pomoćnik kuvara
10323616
Pogača sa nanom i kurkumom
Fotografije: Paulina Stoyanova
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Jedinstvena slana pogača sa nanom i miksom semenki - bukvalno će vam pomutiti um"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • so - 1/2 kašičica
  • nana - 3 supene kašika
  • ulje - 100 ml
  • voda - 350 g
  • kvasac - 1 kesica, suva
  • šećer - 1 supena kašika
  • za premazivanje
  • kurkuma - 1/2 kašiče
  • ulje - 2 supene kašike
  • semenke - 3 supene kašike miks za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrevamo vodu u mikrotalasnoj. Treba da bude mlaka. Stavljamo šećer, mešamo da se rastopi i dodajemo kvasac. Mešamo dok se i kvasac ne rastopi.

Prosevamo brašno, posipamo solju i mlevenom nanom. Dobro promešamo kašikom. Pravimo udubljenje, sipamo ulje i pažljivo počinjemo da mešamo kašikom i sipamo u porcijama vodu sa kvascem.

Zamesimo testo koje se ne lepi.

Ostavljamo da nadođe, treba da se udvostruči. Da bi brže narasla, stavljamo u rernu na 60-70 stepeni. Dok nadolazi u čašu stavljamo kurkumu i ulje, dobro promešamo. To je smesa koju ćemo koristiti umesto žumanca.

Kad nadođe testo premesimo ga i pravimo oblike. Testo podelimo na sedam loptica. Šest loptica pravimo, tako što iz razvučemo tukama, treba da se dobije duguljasta nit. Vežemo ih u čvor i ređamo u namazan i brašnom posut pleh, koji smo prethodno pripremili. Ja sam koristila vatrostalnu činiju.

Sedmu loptu stavljamo u sredinu između čvorova. Ostavljamo da nadođe i da poveća obim na pola. Smesu od kurkume i ulja četkom namažemo preko pogače. Posipamo mešavinom semenki. Pečemo u ne mnogo jakoj rerni naa 170 stepeni dok ne bude gotovo, oko 40 minuta. Pre nego što se izlomi treba da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: