Francuski seoski baget

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18630670
Francuski seoski baget
Fotografije: Ivana Mirković
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Ako se govori o francuskom siru i francuskom hlebu - znate da će biti bezumno ukusno, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, tip 500
  • brašno - tip 450 (300g) ili tip 400 - takođe 300 g
  • morska so - 2 kašičice, samlevena
  • kvasac - 15 g, svež
  • voda - 500 ml, mlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Od brašna tip 450 (ili 400) se odvoji 100 g za mešnju. Preostalih 200 g se pomeša sa drugim brašnom.

U mlakoj vodi se rastvori kvasac. U njega se dodaje polovina brašna i ostavljamo da nadođe. Nadolazi 4 sata ili dok ne utrostruči obim. Dodaje se preostalo brašno, mesi se oko 10 minuta. Treba da se dobije vlažno, meko testo. Ako je potrebno dodaje se još testa. Nadolazi još jedan sat, pokriveno namazanom folijom.

Kad se udvostruči, premesi se i deli na 3 lopte. Svaka se razvuče u pravougaonik prečnika 15x8 cm. Donja trećina se presavija nagore i odozgo se preklopi gornjom trećinom.

Pristiska se, odstoji 3-4 minuta i nastavljamo da preklapamo, dok ne dobije oblik francuskog hleba. Svako prače se razvlači do dužine 33 cm. Hlebovi se ostavljaju 45-60 minuta da nadođu na toplom.

Rerna se ugreva na 250 stepeni. Hlebovi se stavljaju u pleh, prorežu se lagano oštrim nožem i peku 20-25 minuta, u početku pečenja ivice i dno rerne se prskaju vodom iz pumpice 3 puta u jednom minutu. Ako brzo rumene, temperatura se smanjuje na 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ivana Mirković
Ivana Mirković
Super recept.
06.04.2021 14:46