Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Meze»Pohovani puževi na ražnju

Pohovani puževi na ražnju

ZoriZori
Guru
8932865k
Pohovani puževi na ražnju
Fotografije: Zori
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Ako niste pripremali puževe na ražnju, brže počnite, zato što su veoma ukusni"

Potrebni sastojci

  • puževi - 350 g prethodno očišćeni i skuvani
  • sok od limuna - od jednog limuna
  • beli luk - 1 čen
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • za pohovanje
  • jaja - 2 komada
  • pivo - 50 ml
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • ulje - za prženje
  • so - po ukusu
  • brašno - da se uvaljaju i za pohovanje
  • za ukras
  • limun - 1 komad
  • peršun - nekoliko struka
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno odišćene i skuvane puževe operite i prebacite u posudu. Prelijte ih sokom od pola limuna, biberom, solju i iseckanim čenom belog luka. Ostavite tako na 30 minuta minimum.

Za to vreme napravite smesu za pohovanje: U posudi umutite jaja sa pivom, dodajte so, biber i ljutu alevu papriku i dovoljnu količinu soli.

Postepeno dodajte brašno dok smesa ne dobije gustinu boze. Cilj je da smesa za pohovanje bude oštrog, pikantnog ukusa, tako da, probajte je i ako je potrebno dodajte još soli ili začina.

Puževe prvo uvaljajte u brašno, nakon toga nanižite na drvenu čačkalicu ili ražnjić. Uključite ringlu i stavite tiganj sa uljem da se ugreje.

Kašikom prelivamo gotove ražnjiće smesom za pohovanje, dok se svuda ne pokrije. Lagano se ocedi i prebaci u tiganj sa ugrejanim ulje. Prži se dok ne porumeni i okreću se sa obe strane.

Servirajte ražnjiće tople preko kriški limuna i listića peršuna. Ja sam koristila visoke čaše za sladoled, na dno sam stavila pola limuna preko kojih sam zabola ražnjiće. Idealno meze za pivo, vino i rakiju.

Priajtno i živeli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: