Način pripreme
Pripremite kvasac. U posudu sipajte toplo mleko, stavite kvasac, dodajte šećer i 2-3 kašike brašna. Promešajte dobro i ostavite na stranu da se aktivira.
Sodu rastvorite u sirćetu, pa seve promešajte sa kiselim mlekom.
U veću posudu prosejte brašno i dodajte mu so, pa promešajte. U brašno dodajte umućena jaja, kiselo mleko, ulje, mlaku vodui aktivirani kvasac.
Umesite meko, elastično testo, koje se ne lepi po prstima. Nauljite plastičnu kesu sa malo ulja i stavite testo u nju. Ostavite testo u kesi da naraste na toplom mestu oko jednog sata.
Ako testo ne koristite odmah, stavite ga u frižider odmah nakon što ste ga umesili. Možete ga čuvati do 3 dana. Od njega možete praviti pice, mekike i penjurlije, ali i sve ostale prouzvode od testa - hleb, kiflice, pogačice, prlenke.
Recept za ovo testo je iz jedne knjige, a zvali su ga Ludo testo.