Način pripreme
Operemo tikvice, oljuštimo ih i sečemo na trakice. Namažemo ih maslinovim uljem i pečemo na gril tiganju.
Nakon toga ih posolimo i ostavljamo sa strane da se ohlade.
Od belog luka izaberemo krupnije glavice, pažljivo ih oljuštimo. Ostavljamo 2-3 sloja ovojnice, u kojoj ćemo staviti humus. Zbog toga pravimo prorez sa jedne strane i izvadimo čenove.
Malo je pipavo ali efekat vredi.
Stavljamo ih sa strane, gotove za nadev i sastavljamo predjelo. Od odvojenih čenova belog luka koristimo 10-12 komada, pečemo ih na gril tiganju.
Ovaj aromatičan izazov izgnječimo zajedno sa feta sirom, solju, maslinovim uljem i sitno iseckanom mirođijom.
Dodajemo zapečeno seme susama i humus je gotov.
Za pesto koristimo blender, u koji stavljamo sadtojke i pasiramo dok se ne dobije homogena smesa.
Sastavljamo predjelo tako što napunimo beli luk humusom i obložimo ga komadom tikvice.
Dekorišemo strukom mirođije i prelivamo pestom.