Način pripreme
Glavice dobro očistite. Koren izvadite (najlakše se vade kada se 4 puta probode nožem u obliku kvadrata oko drške, koso, tako da vrh noža dostigne do jedne te iste tačke ispod korena). Svaki koren napunite sa 2-3 kašike morske soli.
Glavice gusto poređajte u bure sa korenima nagore, kako se so ne bi isipala. Prostor među glavicama upotpunite polovinama i četvrtinama kupusa. Prelijte vodom, u kojoj ste rastvorili morsku so, sve dok ne prekrije kupus.
Količina koju koristim godinama - 1 kašika soli na 1 teglu vode. Preko pritisnite nečim, da kupus ostane potopljen u vodi. Ja sam koristila okrenuti tanjir sa kamenom preko njega :)
Nakon 10 dana počinje pretakanje tečnosti. Iako već godinama kiselim kupus, nikako da zapamtim koliko puta se pretače. Uglavnom, kada se setim. Mada, desi se i da zaboravim i opet bude ukusan. Očigledno da je najvažniji odnos količine vode i soli :)