Vazdušasta pita sa ovčijim sirom i heljdom

Toni AleksovToni AleksovPočetnik
14/10/2017
"Obećavamo vam da će biti tako lepa i vazdušasta, da nećete imati vremena da je slikate, dok je cela "
Priprema25 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno65 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano339
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • ovčji sir - 400 g
  • jaja - 4 komada
  • heljda - 1 šoljica, prethodno skuvana
  • kisela voda - 250 ml
  • maslac - 1/2 pakovanja
  • ulje - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte heljdu u vodi i ocedite je. Sir narendajte na krupno. Promešajte sir i heljdu i nadev je gotov. Tepsiju premažite uljem.

Počnite sa ređanjem kora. Stavljajte po 2 kore i oblikujte ih u skladu sa tepsijom, lagano ih gužvajući. Nakon toga pospite smesu od sira i heljde. Nakon toga stavite jednu koru preko. Na tu koru stavite komadiće maslaca veličine lešnika u krug i jedan u sredinu.

Ponovo stavite nadev, koru, nadev, koru, maslac i tako dok ne ostanu 2 kore za pokrivanje. Kako bi pita bila vazdušasta, veoma je važno kako je ređate. Nasecite pitu na kvadrate.

Za preliv, umutite jaja i dodajte im kiselu vodu. Sačekajte da pita upije tečnost.

Pecite u umereno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, pokriveno folijom. 10 minuta pre nego što izvadite pitu, skinite foliju, kako bi se napravila korica.

Nakon pečenja, odmah okrenite pitu preko 2 kupice, kako bi ostala vazdušasta i sočna.

Može se desiti da ova pita malo "izađe" iz tepsije i teško ćete je okrenuti, ali je tako vazdušasta i miriše na maslac, da ćete biti oduševljeni!

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar