Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Bakalar sa sosom od norveškog jastoga

Bakalar sa sosom od norveškog jastoga

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Bakalar sa sosom od norveškog jastoga
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 3
24/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ako jednom probate bakalar sa sosom od norveškog jastoga, zauvek ćete se zaljubiti u ovo aromatično jelo"

Potrebni sastojci

  • riba bakalar - 8 filea
  • so
  • brašno - sa se uvalja
  • ulje - za prženje
  • za sos od norveškog jastoga
  • luk - 1 glavica, crven
  • paradajz - 1 komad, zreo
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • norveški jastog - 12 komada + 125 g oljušten deo i glave škampa ili norveškog jastoga
  • konjak - 30 ml
  • belo vino - 250 ml ili roze
  • voda - 125 ml
  • riblji bujon - 125 ml, koncenrisan
  • soja sos - 1 supena kašika
  • so
  • beli biber
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite svo povrće. Norveške jastoge po želji oljuštite, da bi ste koristili glave i oljušten deo za bujon. Ja uvek imam zamrznute kožice, zato koristim njih, a jastoge ostavljam cele u sosu. U oba slučaja će biti dobro.

2. Stavite kožice u odgovarajuću posudu na umerenu vatru i sipajte konjak. Nikad ne sipajte direktno iz flaše. Odmah flamirajte i imajte pri ruci poklopac, kojim možete poklopiti i ugasiti vatru, ako vidite da previše rase. Koristite tiganj sa dugom drškom, da biste bili dalje od plamena - za svaki slučaj. Sačekajte nekoliko sekundi da se ugasi i onda je alkohol potpuno ispario. Skinite sa vatre.

3. Propržite povrće dok ne omekša i sipajte vino. Kad se na pola redukuje, stavite bujon i vodu. Kuvajte 20 minuta i pasirajte. Nakon toga stavite unutra flambirane glave i kožcie i kuvajte još 20 minuta.

Gotov sos procedite kroz finu cediljku i vratite na vatru, smanjite do minimuma.

4. Riblje filete očisite od kože, operite i dobro osušite. Svaki posolite i uvaljajte u brašno. Pržite dva-tri minuta sa svake strane.

5. Stavite norveške jastoge u sos, pojačajte vatru. začinite solju, belim biberom i soja sosom. Kuvajte 4 minuta i stavite ribu, nakon toga skinite sa vatre. Jelo pospite iseckanim peršunom.

6. Servirajte sa belom vinom i laganim notama voća.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: