Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pečena bundeva»Praznična bundeva punjena pečurkama i telećim mlevenim mesom

Praznična bundeva punjena pečurkama i telećim mlevenim mesom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Praznična bundeva punjena pečurkama i telećim mlevenim mesom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
10 / 14
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
145 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
6
"Veoma efektno i božanstveno ukusno jelo, pogodno za specijalne trenutke sa specijalnim ljudima"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 1, 3 kg (kestenka ili slična sorta, pogodna za punjenje)
  • so - za mazanje
  • maslinovo ulje - za mazanje
  • Za nadev
  • teleće meso - 500 g
  • slanina - 80 - 100 g
  • pečurke - 200 g (sveže ili marinirane)
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • paprike - 2 komada, zelene
  • paradajz - 1 komad, srednji
  • koncentrat od paradajza - 3 kašičice
  • ulje - 80 ml
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • univerzalni začin - vegeta po želji za jačanje ukusa
  • belo vino - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Odsecite poklopčić na bundevi, trudeći se da razrez bude pravilan. Kašikom izgrebite semenke i žilice iz njene unutrašnjosti, ostvljajući je čistom i glatkom. Utrljajte iznutra so i maslinovo ulje i ostavite sa strane.

2. Pozabavite se nadevom, režući šargarepe, paradajz i paprike na kocke. Beli luk narendajte, a pečurke ako su velike filetirajte na ne mnogo tanke parčiće, ako su male ostavite cele. Pomoću mašine za mlevenje mesa sameljite teletinu i slaninu (možete da koristite i gotovo mleveno meso).

3. Zagrejte ulje na srednjoj vatri i zapržite šargarepu na kratko, dodajte paprike, paradajz i pečurke i kuvajte 3-4 minuta, nakon toga stavite koncentrat od paradajza i beli luk.

4. Kuvajte kratko i dodajte mleveno meso, mešajući da se pretvori u mrvice. Nalijte vino i začinite solju i biberom. Po želji možete da dodate i druge začine po vašem ukusu. Čim vino ispari i oštra aroma alkohola nestane, sklonite sa vatre.

5. Pomoću kašike napunite tikvu nadevom, koju smo namerno ostavili polu gotovu, jer joj predstoji još dosta duga termička obrada i dinstanje unutar stomaka.

6. Poklopite poklopčićem i uvijte potpuno u aluminijumsku foliju. Stavite u posudu za pečenje sipajte malo vode na dno.

7. Pecite na 180 stepeni dva sata, nakon čeg skinete foliju ili jednostavno odvijte odozgo i zapecite dok se ne dobije prijatna preplanulost, možete malo da pojačate rernu da bi to bilo brže.

Količine i vreme za kuvanje su za relativno malu tikvu od 1, 3 kg, zato ako koristite veću treba da povećate i sastojke za nadev i vreme u rerni.

Pri pečenju će se stvoriti i sosić, tako da preporučujem veću tikvu, tako će vam biti lakše i pri sečenju i serviranju.

Veoma efektno i božanstveno jelo, pogodno kako za Helouvin, tako i za svaki porodičan praznik.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: