Način pripreme
U posoljenu kipuću vodu stavite luk, koji je isečen samo do polovine. Prethodno ga očistite na krajevima, da ga sačuvate maksimalno celog.
Blanširajte 2-3 minuta. Gornji slojevi se jednostavno sklanjaju (treba da je blago omekšao), a tvrdu sredinu vratite ponovo u kipuću vodu dok potpuno ne omekša.
Mleveno meso začinite i ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru. Zamesite ga sa malo luka, isečenog na sitno, zelenih začina - peršun i nana, solju, biberom, kuminom.
Stavite oko kašiku mlevenog mesa u luk. Poređajte u posudu za pečenje. Rastvorite paradajz pire u toploj vodi i prelijte luk. Treba da je dobro pokriven.
Prelijte punjeni luk uljem i stavite tanjir odozgo, da se ne pomera pri pečenju.
Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.
Na kraju sklonite tanjir, da se zapeče odozgo.
Možete da servirate luk punjen telećim mlevenim mesom, preliven kiselim mlekom.