Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme od kupusa sa jabukama

Posne sarme od kupusa sa jabukama

ZoriZori
Guru
8932865k
Posne sarme od kupusa sa jabukama4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Interesantna kombinacija ukusa koja će vas oduševiti od prvog zalogaja"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 glavica srednje veličine
  • jabuke - 4 komada, zelene
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • ulje - 1/2 šolje
  • pirinač - 200 g
  • biber
  • čubar
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojimo listove kupusa od glavice da bismo oblikovali sarme, nožem skidamo žilice i pripremamo onoliko listova, koliko nam treba. Preostali listovi se sitno iseckaju.

Porpržimo sitno iseckan luk u ulju, dodajemo sargarepu i jabuke, očišćene i isečene na sitne kockice, dobro opran pirinač, isečen kupus, malo vode ili bujon od povrća i lagano sve dinstamo dok pirinač ne nabubri.

Začinimo sa malo soli (zato što je kupus slan), biberom i čubrom po ukusu, dodajemo sitno iseckane čenove belog luka i skidamo sa vatre.

Prohladnom smesom se pune listovi kupusa, uvijaju se u čvrst rolat, poređaju se zbijeno jedna do druge u šerpu na čije dno je stavljen okrenut tanjir.

Sarme se prelivaju rasolom (ako je mnogo kiseo, razredi se sa vodom), poklopi se drugim tanjirom odozgo da se lepo pritisne i kuva se 1 sat na tihoj vatri.

Servira se sa svežim ili ljutim paprikama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: