Način pripreme
Odvojimo listove kupusa od glavice da bismo oblikovali sarme, nožem skidamo žilice i pripremamo onoliko listova, koliko nam treba. Preostali listovi se sitno iseckaju.
Porpržimo sitno iseckan luk u ulju, dodajemo sargarepu i jabuke, očišćene i isečene na sitne kockice, dobro opran pirinač, isečen kupus, malo vode ili bujon od povrća i lagano sve dinstamo dok pirinač ne nabubri.
Začinimo sa malo soli (zato što je kupus slan), biberom i čubrom po ukusu, dodajemo sitno iseckane čenove belog luka i skidamo sa vatre.
Prohladnom smesom se pune listovi kupusa, uvijaju se u čvrst rolat, poređaju se zbijeno jedna do druge u šerpu na čije dno je stavljen okrenut tanjir.
Sarme se prelivaju rasolom (ako je mnogo kiseo, razredi se sa vodom), poklopi se drugim tanjirom odozgo da se lepo pritisne i kuva se 1 sat na tihoj vatri.
Servira se sa svežim ili ljutim paprikama.