Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Domaće knedle sa rikotom i sosom Napolitana

Domaće knedle sa rikotom i sosom Napolitana

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Domaće knedle sa rikotom i sosom Napolitana
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
12/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Kada želite da zablistate svojim kulinarskim umećem, pripremite ove upečatljivo ukusne domaće knedle sa sosom Napolitana"

Potrebni sastojci

  • krompir - 750 g
  • brašno - 170 g + za mešenje
  • jaje - 1 komad
  • so
  • biber
  • rikota - 150 g
  • kravlji sir - 120 g
  • griz - 150 g
  • ulje - 2 kašike + 1 - 2 kašike za pečenje griza
  • Za Napolitana sos
  • paradajz - 5 komada
  • koncentrat paradajza - 3 kašike
  • celer - 2 struka
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 glavica, srednja
  • so
  • biber
  • peršun - nekoliko struka, svež
  • bosiljak - po želji
  • origano - po želji
  • maslinovo ulje - 75 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte krompir u posoljenoj vodi i dok je još topao izgnječite ih zajedno sa solju, biberom i uljem. Ostavite da se ohlade i razbite jaje u njih. U porcijama dodajte brašno mešajući srednje meko testo.

2. U posudi izgnječite kravlji sir i pomešajte ga sa rikotom.

3. Uzimajte loptice testa, spljeskajte ih dlanovima i u sredinu stavite sireve, nakon čega ih pažljivo zatvorite i oblikujte lopticu. Da vam se na bi lepilo posipajte brašnom s vremena na vrema.

4. Oblikovane knedle spustite u posudu sa vrelom posoljenom vodom na jakoj vatri. Čim isplivaju na površinu, smanjite vatru i ostavite da vru još 2 minuta. Izvadite i ostavite da se ocede i malo ohlade.

5. U tiganju sa malo ulja zapecite griz na kratko, dok ne dobije veoma blagu zlatastu preplanulost. Mešajte ga sve vreme, jer bi lako zagoreo odozdo, a važno je da bude ravnomerno zapečen. Rasporedite ga preko aluminijumske folije i obilno uvaljajte s njim svaku lopticu.

6. Pripremite sos, seckajući na sitno luk, celer i šargarepu i propržite ih u maslinovom ulju. Kuvajte ih oko 8 minuta na srednjoj vatri, a za to vreme oljuštite i isecite paradajz na sitno i dodajte u ostalo povrće. Nakon nekoliko minuta stavite koncentrat od paradajza i začinite sos solju i suvim začinima. Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri pod poklopcem.

Po želji pasirajte.

7. Sklonite s vatre i završite sos posipajući ga sveže iseckanim peršunom.

8. Servirajte knedle prelivene ukusnima Napolitana sosom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: