Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Francuske kiflice sa medenom koricom

Francuske kiflice sa medenom koricom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Francuske kiflice sa medenom koricom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
7
"Izdašni, mekani, ukusni - savršenstvo je završeno"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 22 g, svež
  • jaja - 2 komada (jedno je za mazanje)
  • maslac - 70 - 80 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 90 g
  • so - prstohvat
  • med - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kvasac aktiviramo u blago zagrejanom mleku s kašičicom šećera. Ostavljamo 8-10 minuta da naraste;

2. Prosejemo brašno sa solju u posudi i pravimo udubljenje u koje razbijemo jedno jaje, sipamo šećer i četvrtinu istopljenog maslaca, kao i narasli kvasac s mlekom;

3. Zamesimo testo koje mesimo bar deset minuta i meseći dodajemo još četvrtinu maslaca. Stavljamo nazad u posudu (posipamo brašnom ili namastimo, da se ne zalepi) i ostavljamo da naraste jedan sat;

4. Podelimo naraslo testo na 6-7 jednakih lopti i razvijamo u tanke kore, dok svaku od njih mažemo obilno sa ostatkom maslaca. Stavljamo ih jednu preko druge i prelazimo oklagijom odozgo, tako što ih spljeskamo, tako da se dobije kora debljine pola centimetra ili čak tanju;

5. Sečemo oštrim nožem na jednake trouglove i uvijamo u kiflice. Poređamo ih na rastojanju u plehu od rerbe preko papira za pečenja i ostavljamo da narastu još jednom 40 minuta;

6. Umutimo drugo jaje s malo vodice i nekoliko kapi ulja i mažemo kiflice sa silikonskom četkom. Pečemo na 190 stepeni (samo donji grejač) u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta ili dok ne porumeni;

7. Pripremamo kašike meda pomešane s malo vode i mažemo obilno gotove i još vruće kiflice. Medena korica osim dodatne slatkoće daje i veoma lep glanc za zavodljiv izgled.

Seriramo sa šoljom toplog mleka ili kafe.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: