Način pripreme
1. Kvasac aktiviramo u blago zagrejanom mleku s kašičicom šećera. Ostavljamo 8-10 minuta da naraste;
2. Prosejemo brašno sa solju u posudi i pravimo udubljenje u koje razbijemo jedno jaje, sipamo šećer i četvrtinu istopljenog maslaca, kao i narasli kvasac s mlekom;
3. Zamesimo testo koje mesimo bar deset minuta i meseći dodajemo još četvrtinu maslaca. Stavljamo nazad u posudu (posipamo brašnom ili namastimo, da se ne zalepi) i ostavljamo da naraste jedan sat;
4. Podelimo naraslo testo na 6-7 jednakih lopti i razvijamo u tanke kore, dok svaku od njih mažemo obilno sa ostatkom maslaca. Stavljamo ih jednu preko druge i prelazimo oklagijom odozgo, tako što ih spljeskamo, tako da se dobije kora debljine pola centimetra ili čak tanju;
5. Sečemo oštrim nožem na jednake trouglove i uvijamo u kiflice. Poređamo ih na rastojanju u plehu od rerbe preko papira za pečenja i ostavljamo da narastu još jednom 40 minuta;
6. Umutimo drugo jaje s malo vodice i nekoliko kapi ulja i mažemo kiflice sa silikonskom četkom. Pečemo na 190 stepeni (samo donji grejač) u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta ili dok ne porumeni;
7. Pripremamo kašike meda pomešane s malo vode i mažemo obilno gotove i još vruće kiflice. Medena korica osim dodatne slatkoće daje i veoma lep glanc za zavodljiv izgled.
Seriramo sa šoljom toplog mleka ili kafe.
Nek vam je slatko!