Način pripreme
U toplom mleku rastvorite šećer i kvasac, dodajte 2-3 supene kašike brašna i promešajte. Uvijte streč folijom posudu i ostavite na deset minuta na toplom da se kvasac.
Za to vreme u posudi prosejte brašno i dodajte so, prašak za pecivo, kiselo mleko i toplu vodu, dodajte kvasac i zamesite meko testo.
Uvijte testo u namazanu posudu streč folijom i ostavite na toplom 30 minuta.
Za to vreme pomešajte mekani maslac sa sitnim sirom i solju, promešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Razvijte oklagijom testo na koru prečnika 60x40 cm, ravnomerno namažite nadevom i isecite na duge trakice širine 7 cm.
Prvu traku uvijte u oblik puža i stavite u sredinu pleha, obloženog papirom za pečenje. Svaku sledeću uvijate oko prethodne u krug.
Umutite žumance sa uljem i namažite pogaču odozgo, pospite sa malo semena maka i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni.
Pecite dok ne bude gotova, oko 40-45 minuta, kad dobije boju po vašoj želji, stavite list aluminijumske folije odozgo da ne izgori. Brza i veoma ukusna pogača.
Servira se topla.