Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Posna keks torta sa slatkom od šumskih jagoda

Posna keks torta sa slatkom od šumskih jagoda

ažurirano:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5321553k
Posna keks torta sa slatkom od šumskih jagoda5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Da se ne biste kajali i da ne narušite post jedite samo posne đakonije, kao što je ova sjajna keks torta sa slatkom do šumskog voća."

Potrebni sastojci

  • bademovo mleko - 1 litar
  • keks - 1/2 kg, običan
  • skrob - 1 komad, jagoda
  • šećer - 5 kašika, sa vanilom
  • bademi - 10 - 15 komada, sirovi
  • slatko od šumskih jagoda
  • kokosov maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo skrob u 200 ml hladnog svežeg bademovog mleka. Preostalo zagrevamo na vatri. Dodajemo šećer, u čiju sam teglu dodavala štapiće iskorišćene vanile. Promešamo i skrob dok se ne dobije gladak krem srednje guste konzistencije.

Bademi su natopljeni prethodne večeri, zato se mnogo lako ljušte. Sameljemo ih u secku i dodajemo u krem zajedno sa grudvom maslaca. Dobro promešamo da ne dozvolimo da se formira korica.

U vatrostalnu posudu, srazmernu veličini i količini keksa, sipamo krem. Rasporedimo ga ravnomerno po dnu i poređamo red keksa. Preko njih raspršimo voće iz slatka. Njihova količina ne treba da dominira, da ne bi bio previše sladak i težak desert.

Ponovo rasporedimo red krema i tako ređamo do poslednjeg sloja keksa.

Odozgo završimo i zagladimo kremom. Aranžiramo sa jagodama iz slatka.

Uvijamo streč folijom i ostavljamo dezert da odstoji. Nakon oko 3-4 sata stavljamo u frižider.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: