Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Lopte od belog luka sa mocarelom

Lopte od belog luka sa mocarelom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Lopte od belog luka sa mocarelom
Fotografije: marcheva14
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Da li vam je potreban razlog da se zaljubite u italijansku kuhinju ili ste već probali ove lopte od belog luka sa mocarelom i očarani ste?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g, belo
  • šećer - 1 kašika, kristal
  • beli luk u prahu - 1 i po kašičica
  • so - pola kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • maslac - 70 g, hladan, na kocke
  • puter mleko - 200 ml
  • nadev
  • mocarela - 140 g, na kocke
  • maslac - 30 g, istopljen
  • so - četvrtina kašičice
  • bosiljak - 1 kašika, usitnjen
  • beli luk - 1 čen, izgnječen
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.

1. Ako ne raspolažete gotovim puter mlekom, možete ga pripemiti od pavlake. Za tu svrhu se sipaju dve pavlake visokog procenta u teglu od kompota. Zatvori se poklopcem. Počinje da se mućka rukom narednih dvadesetak minuta.

Za to vreme maslac će se odovojiti i kašikom se izvadi u cediljku. Na dnu će ostati puter mleko, koje se koristi u pripremi ovih uksunih lopti, a takođe i u pripremanju mnogo vrsta kolača. Isceđeni maslac se čuva u frižideru.

2. U posudi se promeša brašno, šećer, so, prašak za pecivo i beli luk u prahu. Dodaje se hladan maslac u kockama i pomoću ručnog miksera ili viljuške se pretvoti u mrvice.

Puter mleko se sipa u mlazu i zamesi se testo. Testo je veoma mekano. Stavlja se foliju i ostavlja u zamrzivaču oko 10 do 15 minuta, da se stegne. U međuvremenu se iseče mocarela na kocke - oko 10-15 komada.

Na nabrašnjenu radnu površinu se stavlja hladno testo i razvija se u pravougaonik oko 30/40 cm. Iseče se na jednake kvadrate, veličina je po izboru. U svaki kvadrat se stavlja parče mocarele, zavija se sa svih strana da postane lopta, okreće se i stavlja se u posudu za pečenje. Poređaju se na rastojanju između sebe.

Peče se na 200 stepeni oko 15-18 minuta.

Istopi se malsac od 30 g, dodaje se i usitnjen bosiljak, izgnječen čen belog luka, promeša se i četkom se namažu vrele lopte iz rerne.

Stavljam i sliku gotovog puter mleka i odvojenog maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: