Način pripreme
Rerna - 200 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.
1. Ako ne raspolažete gotovim puter mlekom, možete ga pripemiti od pavlake. Za tu svrhu se sipaju dve pavlake visokog procenta u teglu od kompota. Zatvori se poklopcem. Počinje da se mućka rukom narednih dvadesetak minuta.
Za to vreme maslac će se odovojiti i kašikom se izvadi u cediljku. Na dnu će ostati puter mleko, koje se koristi u pripremi ovih uksunih lopti, a takođe i u pripremanju mnogo vrsta kolača. Isceđeni maslac se čuva u frižideru.
2. U posudi se promeša brašno, šećer, so, prašak za pecivo i beli luk u prahu. Dodaje se hladan maslac u kockama i pomoću ručnog miksera ili viljuške se pretvoti u mrvice.
Puter mleko se sipa u mlazu i zamesi se testo. Testo je veoma mekano. Stavlja se foliju i ostavlja u zamrzivaču oko 10 do 15 minuta, da se stegne. U međuvremenu se iseče mocarela na kocke - oko 10-15 komada.
Na nabrašnjenu radnu površinu se stavlja hladno testo i razvija se u pravougaonik oko 30/40 cm. Iseče se na jednake kvadrate, veličina je po izboru. U svaki kvadrat se stavlja parče mocarele, zavija se sa svih strana da postane lopta, okreće se i stavlja se u posudu za pečenje. Poređaju se na rastojanju između sebe.
Peče se na 200 stepeni oko 15-18 minuta.
Istopi se malsac od 30 g, dodaje se i usitnjen bosiljak, izgnječen čen belog luka, promeša se i četkom se namažu vrele lopte iz rerne.
Stavljam i sliku gotovog puter mleka i odvojenog maslaca.