Način pripreme
Rerna - 180 stepeni. Kalup za tortu prečnika 20-22 cm, obložen papirom za pečenje.
1. Počnite sa pripremom krema. U posudi pomešajte žumanca sa šećerom i mikserom mutite dok ne pobele.
Skrob pomešajte sa brašnom, polovinom šećera i sa 60 ml hladnog svežeg mleka. Preostalo mleko ugrejte sa preostalim šećerom. Od njega 1/3 sipajte u žumanca uz neprestano mešanje, vratite ponovo u šerpu i ostavite na umerenoj vatri, dok se ne zgusne uz neprestano mešanje oko 3-4 minuta.
Skinite sa vatre, dodajte kašiku vanile i nakon 10 minuta maslac, isečen na kockice. Mešajte dok se potpuno ne rastopi. Plitak tanjir ohladite hladnom vodom, odecite i sipajte krem, pokrijte folijom i ostavite da se potuno ohladi.
2. Priprema patišpanja. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U posudi miksera ili ručnim mikserom umutite maslac i šećer dok se ne dobije krem. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog mutite na srednjoj brzini dok ne upije smesu, dodajte i vanile.
Dodajte brašno iz tri puta, a sveže mleko iz dva puta, završite brašno. Smesu mutite dok se sastojci ne pomešajte. Sipajte u kalup za tortu, poravnajte.
Pecite se na 180 stepeni oko 30-40 minuta, Ostavite da se ohladi oko 10 minuta u kalupu i izvadite na rešetku.
Kad se kora potpuno ohladi isecite se po sredini na dva dela. Hladan krem mutite mikserom dok ne postane mekan i nanesite na prvu koru spatulom, poklopite drugom i lagano pritisnite.
3. Čokoladni ganaš. Ugrejte pavlaku dok ne provri. Skinite sa vatre i prelijte komaciće čokolade, sačekajte oko 10 sekundi i nakon toga mešajte dok se potpuno ne istopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga sipajte u centar torte i spatulom rasporedite. Ostavite da se razlije po ivicama.
Napomena: Da bi mogla torta da se pravilno iseče po sredini prvo iz
merite linije visine kore, ona je oko 3-4 cm, zavisi od veličine kalupa. Podelite na dva dela, kod mene je oko 2 cm svaka kora i sa strane zabodite čačkalice za zube oko cele torte, na 6-8 cm.
Nakon toga uzimite deblji konac i stavite na čačkalice za zube, vucite konac i secite kore. Čačkalice ne dozvoljavaju da se konac pomeri. Tako se seče sasvim ravno.