Način pripreme
Koziji sir treba da kremaste vrste - s tvrdom koricom, cilindričnog oblika.
1. Izaberite odogovarajuću vrstu kozijeg sira, koji je sličan po teksturi kamemberu, ali ukus i oblik su durgačiji. Kremast je iznutra i sa tvrdom koricom spolja, u obliku malog rolata. Ostavite ga na sobnoj temperaturi 15-20 minuta pre nego što ga spremite.
2. Umutite jaje s prstohvatom soli i u drugom tanjiriću pripremite prezle. Zagrejte ulje na umerenu do visoku temperaturu. Količina treba da je dovoljna da prekrija bar polovinu sira.
3. Rolnicu uvaljajte prvo obilno u jaje i posle u prezle, tako da se dobije gusti sloj smese za pohovanje. Sačekajte 1 minuta da se stegne i stvrdne i spustite je u vrelo ulje.
4. Ispržite dok ne dobije zlatastu preplanulost sa svih strana i izvadite na kuhinjski ubrus koji će apsorbovati suvišnu masnoću.
5. Stavite sir u odgovarajući široki tanjir i prelijte topingom od borovnice. Sa strane ukrasite topingom od jagoda i nacrtajte dekoraciju koju vi želite. Lepo će biti i da samo nakapljete toping preko tanjira. Dodatno ukrasite listovima sveže mente i servirajte.
Ovo je ideja za veoma lako i brzo predjelo. U isto vreme ima izvrsan izgled i neverovatno je pogodno za praznike i specijalne goste. Sa malo truda - impresivan rezultat.
Nek vam je slatko!