Posna pogača

Posna pogača
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Tradicija nalaže da na Badnje veče na trpezi bude posna pogača, a mi ćemo vam pokazati kako da napravite najukusniju"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • voda - 400 ml, mlaka
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 700 g
  • seme - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Od svih sastojaka (osim semena) zamesite meko testo. Podelite ga na dva dela - jedan malo veći.

Oblikujte ga u pogaču i stavite u sredinu dobro podmazane posude za pečenje. Manje parče testa podelite na tri dela, od kojih je jedno za ukras.

Druga dva oblikujte u fitilje i uvrnite. Njima se obloži pogača u krug. Ostavljeno parče testa se oblikuje u grozd, krst, sunce ili šta želite.

Namažite pogaču uljem i pospite semenjem. Pecite je u umereno zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Namažite gotovu pogaču s malo maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: