Način pripreme
Očiste se škrge i iznutrice skuše, a glavu sačuvajte. Očišćenou ribu operemo slanom vodom u proporciji 3 kašike soli na litar i po vode, dok se ne izdvoji njena krv. Stavljamo je u cediljku glavom na dole, da se ocedi oko 6 sati.
Zatim na red dolazi soljenje, poređamo ribu u duboku posudu (ja koristim duboku vatrostalnu) stomakom na gore i posipamo je krupnom solju. Držimo posudu u frižideru, a trećeg dana prolivamo krvavu vodu i zamenjujemo je novom, čija količina treba da bude ista (180 g krupne soli na 1 litar vode).
Proces soljenja i zrenja ribe u hladnoj prostoriji se nastavlja 10 dana, a u neohlađenoj 6-7 dana.
U tu svrhu izvadimo ribu i natopimo je 12 sati u hladnoj vodi i sirćetu. Osušenu je zavežemo za rep koncem i okačimo je na hladno mesto.
Uvijamo glavu u gazu koju smo zavezali vezicom ili lastišem, da se ne raspadne prilikom sušenja. Vreme napolju treba obavezno da bude hladno.
Serviramo garniranu s limunom, crnim lukom ili prazilukom, bez kosti i salatama sa začinima - prema našem ukusu.