Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Turska baklava od domaćih kora

Turska baklava od domaćih kora

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167943
Turska baklava od domaćih kora
Fotografije: Tanya Levenova
2 / 4
22/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
290 min.
Porcije
8
"Zasucite rukave, pokazaćemo vam kako da pomutite pamet čak i majstoru poslastičaru sa ovim raskošnim desertom za tursku baklavu od domaćih kora"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1/2 šolje / od 200 ml/
  • voda - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • brašno - 4 šolje
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - prstohvat
  • nadev
  • orasi - 2 šolje
  • za preliv
  • maslac - 150 g, rastopljen
  • za mešenje testa
  • kukuruzni skrob - 2 šolje
  • brašno - 3 supene kašike
  • sirup
  • šećer - 5 šolja
  • voda - 3 šolje
  • sok od limuna - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Testo mesite u multipraktiku 20 minuta na srednjoj temperaturi i uvijte u najlon 30 minuta. Nakon toga podelite na 3 jednaka dela. Svaki deo podelite na 4 jednaka dela. Od četiri dela - svaki podelite na 4 jednaka dela. Dobijate ukupno 16 delova od svake trećine testa.

Sa druga dva velika dela uradite na isti način, ukupno se dobija 48 malih delova, veličine oraha. Pokrijte krpom da se ne suše i počnite da razvlačite.

U posudi pomešajte brašno i skrob. Uzmite jednu lopticu, potopite u skrob i na radnoj površini posutoj sa malo skroba razvucite krug veličine tanjira za desert. Koru ostavite sa strane.

Razvucite još 5 loptica na isti način i ređajte na gomilu. Između kora treba da ima malo skroba. Ovu gomilicu od 6 kora razvucite u koru veličine pleha /30cm/.

Pleh namažite sa malo maslaca. Stavite koru, pospite orasima - sameljite ih u blenderu.

Tako razvucite sve loptice - po 6 komada, nakon svake pospite delom oraha. Kad razvučete kore, oblikovanu baklavu isecite u oblik po vašoj želji.

Baklavu prelijte rastopljenim maslacem, svuda i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 175 stepeni 50 minuta da se peče.

Hladnu baklavu prelijte toplim šećernim sirupom koji ste kuvali 15 minuta. Nakon dva dana baklava je gotova za konzumiranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: