Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Praznični punjeni zec u rerni

Praznični punjeni zec u rerni

ZoriZori
Guru
8932865k
Praznični punjeni zec u rerni
Fotografije: Zori
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Ko zamrkne u šumi, ujutru se budi u loncu"

Potrebni sastojci

  • zec - 1, 5 kg
  • iznutrice - bubrezi, jetra i crce zeca
  • pečurke lisičarke - 250 g
  • pirinač - 1 šolja, dugog zrna
  • bujon od povrća - 4 šolje
  • majčina dušica - nekoliko struka
  • malsinovo ulje - 8 kašika
  • crni luk - 1 komad, krupnija glavica
  • šargarepe - 2 komada
  • aleva paprika - 1 kašika
  • biber - po ukusu
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Zec se opere dobro i ocedi od vode. Luk i šargarepa se oljušte i iseku na sitno. Izdinstaju se u tiganju s maslinovim uljem i dodaju se očišćene i sitno isečene iznutrice.

Dodaje se opran i od vode oceđen pirinač i meša se pažljivo. Naliva se jedna šoja bujona, dodaju se pečurke lisičarke isečene na sitno i lisitići majčine dušice.

Stavlja se poklopac na tiganj i ostavlja na slaboj ringli, dok pirinač ne upije bujon. Sklanja se sa ringle, dodaje se malo soli i bibera po ukusu, meša se i zec se puni nadevom.

Zec se zašiva i prebacuje u posudu za pečenje. Maže se mešavinom kašike maslinovog ulja, bibera, aleve paprike i soli.

Sa strane pored zeca se sipa preostali nadev i dodaju se dve šolje bujona. Posuda se uvija folijom i stavi se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Peče se oko 1 sat, dok pirinač ne apsorbuje bujon, a meso se ne ispeče ravnomerno. Ako je neophodno može da se doda dodatna količina bujona.

Deset minuta pre nego što izvadimo jelo iz rerne, folija se sklanja, da zec dobije ukusnu koricu.

Porcije zečetine se garniraju sa nadevom od pirinča i svežom salatom od povrća po vašem izboru.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: