Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Lepa božićna pogača

Lepa božićna pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Lepa božićna pogača4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Pobrinite se da Božić bude nezaboravno iskustvo za celu porodicu"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 - 500 ml
  • jaja - 3 komada (jedno žumance za mazanje)
  • kvasac - 1 kocka
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 1, 2 kg
  • maslac - 80 g, za mazanje kora
  • susam - za posipanje
  • testo za dekoraciju
  • brašno - 100 g
  • prirodni skrob - 50 g
  • voda - 80 ml
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

U malo toplog mleka (100 ml) promešamo šećer, kvasac i 2 kašike brašna, ostavljamo da se aktivira, nakon toga ga dodajemo u prosejano brašno sa smesom od jaja.

Zamesimo meko testo, koje ostavljamo da naraste oko 40 minuta. Podelimo testo na veliki deo 650 g, dva srednja dela (550 g) i jednu manju loptu. Veliki deo testa podelimo na tri dela, svaki deo razvijemo u tri oble kore, koje mažemo maslacem i ređamo jednu na drugu osim poslednje.

Isečemo na 8 trouglova, ali ne do kraja, da ostanu povezani, svaki trougao okrećemo nazad. Srednji deo razvijamo takođe u tri oble kore, mažemo maslacem, ređamo jednu na drugu, njih sečemo na 8 posebnih trouglova.

Stavljamo ih u unutrašnji deo pogačice. Drugu sredinju loptu podelimo na dva dela, oblikujemo oblu loptu za centar i fitilj od koga uplićemo dva dela ili ih jednostavno uvrćemo. Pletenice stavljamo po kraju srednje lopte.

Gotovu pogaču ostavljamo da naraste, a za to vreme pravimo testo za dekoraciju i isečemo cveće i slova. Kada je pogača narasla mažemo je umućenim žumancem i sa malo mleka. Stavljamo isečena slova (Srećan Božić) i cveće po našem izboru.

Posipamo susamom i pečemo u zagrejanoj rerni dok ne dobijemo lepu zlatastu preplanulost oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: