Način pripreme
Prvo priremite nadev. Orahe sameljite krupnije u multipraktiku. Pomešajte sa prezlama, suvim grožđem, cimetom i sitno izrendanom korom pomorandže i limuna.
Kravlji maslac rastopite na tihoj vatri.
Uzmite jednu koru za pitu, dobro namažite rastopljenim maslacem i pospite nadevom od oraha. Odozgo ponovo stavite koru preko prve. Uz pomoć duge igle za pletenje počnite da uvijate rolat. Umzite dva kraja rolata i sakupijte ka sredini, dobija se rolat-harmonika. Pažljivo izvadite iglu. Tako radite dok ne potrošite kore.
U pleh srednje veličine stavite prvi, a nakon toga ređajte i druge rolate.
Prelijte kravljim maslacem i pecite baklavu u ugrejanoj rerni dok ne porumeni.
Dok je baklava u rerni, pripremite šećerni preliv. U šerpu stavite šećer i vodu. Kad provri dodajte limunsku kiselinu i vanilu. Ostavite da se malo ohladi.
Izvadite baklavu iz rerne i čim se ohladi prelijte je sirupom.
Dva sat nakon toga, kad se baklava potpuno ohladi, uvijte je u alumnijumsku ili streč foliju i ostavite je da stoji do Božića!
Napomena: Ovaj recept je moj stariji sin naučio kad je imao 15 godina, kad je počeo da radi u jednoj poslastičarnici. Njegov šef mu je pokazo kako se pravi ova neverovatna baklava i on je godinama tradicionalno pravi za Božić i Novu godinu. U principu se pravi bar 15 dana pre Božića, zato što - što više stoji, ukusnija je!
Slikaću parče ove baklave i pokazaću je na Božić. Do tada zaboravljam na nju! :)