Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Usukana penjurlija iz mog sela

Usukana penjurlija iz mog sela

ValeriaValeria
Šef kuhinje
246100642
Usukana penjurlija iz mog sela
Fotografije: Valeria
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Doručak koji svi žele da zateknu ujutru za stolom u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml, toplo
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • suvi kvasac - 7 g
  • brašno - otprilike 550 g
  • Za nadev
  • sir - 250 g, izmrvljeni
  • kravlji maslac - 80 g, istopljeni
  • Za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte 550 g brašna, dodajte kvasac, izmešajte i napravite udubljenje.

U drugu posudu stavite ostale sastojke, mutite žicom za mućenje i zatim sipajte u brašno.

Umesite testo za penjurliju. U zavisnosti od veličine jaja možda ćete morati da dodate još malo brašna, ali nemojte preterivati. Maksimum još 50 g možete dodati. Ostavite testo da nadođe na otprilike 30 minuta.

Nadošlo testo podelite na 4 jednake pogačice. Svaku pogačicu razvijajte prema dimenzijama vaše tepsije, otprilike 28-30 cm.

Prvu razvijenu koru dobro namažite maslacem i posipite delom izmrvljenog sira. Zatim razvijte drugu koru istog prečnika i stavite na prvu. Ponovo namažite maslacem i pospite sirom. Isto uradite i sa trećom pogačom. Četvrtu razvijte, stavite i premažite maslacem, nemojte stavljati sir.

Imate krug od 4 razvijene kore. Ovaj krug secite na 6 traka. Zatim uzmite jednu traku i uvijte je. Uvijene trake poređajte u tepsiju. Usukanu penjurliju ostavite da ponovo nadođe na 30-40 minuta.

Pre nego što stavite seosku penjurliju da se peče, premažite je umućenim žumancem i svežim mlekom. Zatim je pecite na 180 °C u prethodno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. U mojoj rerni koja je na gas, peče se 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: